در فاصله فقط چند ماه تا انتخابات، طرح برخی انتقادات نسبت به شورای عالی اصلاحات این فرضیه را ایجاد کرده است تا گفتمان اصلاحطلبی بعد از پیروزی در چند دوره انتخاباتی به سرنوشت ائتلافهای ناکام اصولگرایان دچار شود. اینکه احزاب و چهرهها از ائتلاف عدول کنند و رفته رفته این جریانهای نوپا و چهرههای نوپا باشند که برای سرنوشت گفتمان تعیین تکلیف کنند.
محمود میرلوحی یکی از اعضای شورای عالی اصلاحات در گفتگو با «روزان» ضمن واکاوی ریشه برخی انتقادات نسبت به شورای عالی اصلاحات اساسا به این مسئله میپردازد که چه ضرورتی برای استمرار حیات شورای عالی اصلاحطلبان وجود دارد. او به ما میگوید که «ساختار شورای عالی هماهنگی اصلاحات نیز دقیقا بر همین مدار است که ساختار 92 را حفظ کند.»
* اخیرا برخی از اصلاحطلبان نسبت به شورای عالی هماهنگی اصلاحات انتقاداتی را وارد کردهاند. این انتقادات را چگونه ارزیابی میکنید؟
ما اصلاحطلبان تابلویی به عنوان اتفاقات 84 و انشعاب و اختلافات و نتایج آن بر جریان اصلاحطلبی و کشور و از طرف دیگر تابلویی به عنوان اتفاقات 92 و ائتلاف و انسجام اصلاحطلبان و نتایج آن را پیش روی خود داریم. حال این تصمیم با ماست که بخواهیم مانند سال 84 انشعاب را پیش بگیریم و در نهایت آن اتفاقات برای جریان اصلاحات و مهمتر از آن برای کشور رخ بدهد و یا آنکه مانند سال 92 و در فرصت کم بعد از رد صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی به انسجام و وحدت کلام رسیده و پیروز بشویم که بیش از همگان ملت و مردم از آن نفع ببرند. من فکر میکنم ساختار شورای عالی هماهنگی اصلاحات نیز دقیقا بر همین مدار است که ساختار 92 را حفظ کند.
* انتقادات بیشتر بر این محور بود که شورای عالی جای خود را به احزاب بدهد. بفرمایید که این شورای عالی چگونه شکل گرفته است و اکنون چه رسالتی را عهدهدار است؟
در سال 92 و بعد از ردصلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی شرایط به گونهای بود که جریان رقیب کمترین احتمال شکست را به خود راه نمیداد. با این وجود اصلاحطلبان تلاش بر آن داشتند تا منسجم و واحد در انتخابات شرکت کنند. نتیجه این تلاشها نیز به تشکیل شورای راهبردی ختم شد. این شورا آن زمان توانست که جریانهای اصلاحطلبی و چهرههای نزدیک به این جریان را در 24 استان گرد هم جمع کنند. این انسجام و سازماندهی از سوی شورای راهبردی در همان زمان با حمایت چهرههای اصلاحطلب همراه شد و در جلسهای با رئیس دولت اصلاحات این پیشنهاد اعلام شد که شورا به شکل منسجمتری فعالیتهای خود را ادامه دهد که در نهایت و با تایید رئیس دولت اصلاحات شورای راهبردی تحت عنوان شورای عالی به فعالیت خود ادامه داد.
* از نظر شما شورای عالی چقدر موفق عمل کرده است؟
شورای عالی از همان ابتدا و بعد از موفقیت در انتخابات 92 فعالیت خود را برای انتخابات 94 از سرگرفت. پیش از مرحله اول پیشبینی نتایج خیلی سخت بود ولی بعد از اعلام نتایج نهایی مشخص شد که شورا توانسته است که به رسالت خود عمل کند. بنابراین قرار شد تا شورا به فعالیت خود تا مرحله دوم انتخابات ادامه دهد. موفقیت بعدی شورای عالی در مرحله دوم نیز مزید بر علت شد تا حمایت از این مجموعه بیشتر و بیشتر شود و کار تا آنجایی پیش رفت که در سمینار سراسری اصلاحطلبان و با تاییدیه رئیس دولت اصلاحات اکثر احزاب و چهرههای اصلاحطلب خواستار آن شدند تا شورای عالی همچنان استمرار داشته باشد. البته یک سری انتقادات در آن زمان مطرح شد که همه با توجه به انتقادات تصمیم بر آن گرفتند که استمرار فعالیت شورای عالی همراه با تغییراتی اعمال شود. جملگی این نکات نشاندهنده آن است که شورای عالی نه از نظر شخص بنده، بلکه از نظر عموم اصلاحطلبان موفق عمل کرده است.
* تغییرات و اصلاحات شورای هماهنگی چگونه پیش رفت؟
برای این مسئله نیز کارگروهی متشکل از برخی احزاب اصلاحطلب و همچنین بعضی از چهرههای اثرگذار مثل آقای موسوی تبریزی، موسوی لاری، مبلغ و دیگر دوستان این مسئله را بررسی کردند و برخی تغییرات را مدنظر قرار دادند. از جمله اینکه در عضویت شورای عالی فارغ از 26 عضو حقوقی که دبیران کل و هیات رئیسه احزاب موثر و فعال را شامل میشود، برخی چهرههای موثر و فعال حقیقی به این شورا اضافه شوند.
* آیا نگران نیستند که انتقادات از شورای عالی برای جریان اصلاحات در آستانه انتخابات هزینه و تبعاتی داشته باشد؟
اولا فراموش نکنیم که در جریان تصمیمگیریها و اظهار نظرات و تبادل آرا همیشه اختلاف وجود داشته است و این یکی از نشانههای دموکراسی است که احزاب به عنوان چکیده ملت و شورای عالی به عنوان خلاصهای از احزاب نمیتواند از این قاعده مستثنی باشد؛ لذا نباید نگران این چنین مسائل بود. البته فراموش نکنیم که در جریان این اتفاقات برخی رسانهها و جریانها که خود را بازنده انتخابات 92 و 94 میدانند در تلاش هستند تا این تضارب آرا را به شکل دیگری نشان داده و به تعبیری مبالغه و بزرگنمایی کنند. وگرنه اصلاحطلبان مانند ادوار سابق همواره ائتلاف و انسجام را مدنظر خود قرار میدهند. شورای عالی نیز به این مسئله اعتقاد دارد که اصلاحات منحصر به شورا نیست و دیگر احزاب و چهرههای اصلاحطلب خارج از شورا قطعا نظرات و اعتقاداتی دارند ولی در مجموع شورا قائل به خرد جمعی بوده و شخص رئیس دولت اصلاحات به عنوان محور اصلی این گفتمان نیز بارها در مقاطع مختلف زمانی بر این مسئله تاکید کردهاند.