به نظر می رسد که یکی از آخرین گروههای بازمانده از ماموتهای پشمالو، که قرنها پیش نسل شان منقرض شده، در اثر تشنگی ناشی از بالا آمدن آب شور دریاها و اقیانوس ها باشد. محققان میگویند که این جانوران که در اواخر عصر یخبندان یعنی ۵۶۰۰ سال قبل در کره زمین زندگی میکردند، احتمالا به علت عدم دسترسی به آب شیرین از بین رفته اند.
علت انقراض ماموت ها در اثر تشنگی ناشی از بالا آمدن آب شور دریاها و اقیانوس ها باشد
این تحقیق همچنان به ساکنان فعلی کره زمین هشدار می دهد که با گرم شدن کره زمین و بالا آمدن سطح آب اقیانوس ها این سناریو ممکن است به زودی برای دیگر جانوران و انسانها کره زمین هم تکرار شود. این پژوهش در جزیره سن پال که یکی از مناطق دورافتاده آلاسکا است انجام شده است. در گذشته این جزیره بخشی از سرزمینی بود که قاره آمریکا را به آسیا متصل میکرد. وقتی در فاصله بین ۱۴۷۰۰ تا ۱۳۵۰۰ سال قبل، درزمان آب شدن یخ ها، آب اقیانوسهای این منطقه بالا آمد، این زمین به زیر آب رفت و جزایر پراکندهای از آن باقی ماند.
در این تحقیق ذکر شده که اثری از سکونت انسان ها در این بخش از کره زمین در آن دوران به دست نیامده است. برای یافتن دلیل انقراض این ماموتهای پشمالو، محققان رسوبات باقی مانده از چند دریاچه آب شیرین این جزیره را جمع آوری کردند. تحلیل این رسوبات منجر به یافتن قارچ هایی شد که در فضولات این جانوران رشد میکرد. با استفاده از رادیوکربن قدمت این رسوبات مشخص شد و این به محققان تاریخ انقراض این حیوانات را نشان داد.
احتمالا ماموت های قاره ها به خاطر تغییرات آب و هوایی و شکار منقرض شده بودند
بقایای دی ان ای ماموت های پشمالو نشان میدهد که تا ۵۶۵۰ سال پیش (با تقریب هشتاد سال کم و زیاد) در این سرزمین می زیسته اند. از این تاریخ به بعد اثری از دی ان ای ماموت ها در این جزیره به چشم نمیخورد که به معنای انقراض آنهاست. ماموت های این جزیره ۵۰۰۰ سال بیشتر از ماموتهای خشکی های اصلی دوام آوردند. احتمالا ماموتهای قاره ها به خاطر تغییرات آب و هوایی و شکار منقرض شده بودند.
ماموت ها، مانند فیل های امروزی، هر روز نزدیک به ۲۰۰ لیتر آب می نوشیدند. در عرض دو هزار سال، ذخیره آب شیرین این جزیره بسیار کم شد و در نتیجه جمعیت این گروه افول کرد. بررسی بقایای دندانها و همینطور دیگر بخش های باقیمانده در فسیل های این نوع ماموت نشان از وضعیت خشکسالی را می دهد؛ به همین دلیل دانشمندان حدس میزنند یکی از دلایل اصلی انقراض آنها نبود آب شیرین بوده است. ماتیو وولر، یکی از نویسندگان این تحقیق از دانشگاه آلاسکا میگوید: (این یافتهها) تصویر ترسناکی از وضعیت این ماموت ها در آن دوران را به ما نشان میدهد.
بالا آمدن آب اقیانوس ها به کم شدن ذخیره آب شیرین و خطر انقراض حیات در خشکی می انجامد
در این تحقیق تاکید شده که اهمیت آب شیرین در بررسی تاریخ حیوانات و همینطور زندگی در این جزایر دست کم گرفته شده است. این تحقیق همچنان نشان می دهد که وضعیت امروز بسیاری از جزایر و زندگی انسان ها و حیوانات در آنها، بسیار شبیه به دوران آب شدن یخ های عصر یخبندان است. بالا آمدن آب اقیانوس ها به کم شدن ذخیره آب شیرین و در نهایت خطر انقراض حیات در خشکی می انجامد.
منبع : bigbangpage.com
غار نباتی در60 کیلومتری شمال غربی شهرستان تفت واقع شده است
غار نباتی در 60 کیلومتری شمال غربی شهرستان تفت در حوالی روستای تاریخی و زیبای «ندوشن» از توابع بخش خضرآباد شهرستان صدوق (اشکذر) واقع شده است. در این غار ستون های زیبا و بارگاه های طبیعی ایجاد شده از استالاگمیت و استالاکتیت و همچنین بلورهای گل کلمی در دالانهای مختلف آن، فضاهای جالب و بدیعی پدید آورده اند.
قندیل های نبات مانند غار نباتی آن را به غاری زیبا در استان یزد تبدیل کرده است. غار نباتی دارای دو دهانه است بدین نحو که در کنار دهانه اصلی آن که نیازمند یک فرود سه متری است دهانه دیگری به صورت مصنوعی ایجاد گردیده که دیگر نیازی به فرود ندارد.
بعد از ورود به درون غار و پشت سر گذاشتن سراشیبی پیش رو به یک سه راهی می رسیم. مسیر سمت چپ با شیبی تند به چشمه آب قابل شربی در عمق 19 متری غار منتهی می شود. مسیر سمت راست نیز با شیبی به سمت پایین به یک تالار منتهی می شود. مسیر روبه رو مسیر اصلی غار است که با دور زدن یک استلاگمیت به تالار اول غار می رسد.
در این تالار دو راه موجود است راه سمت راست حفره هایی است که به دهلیزی که در بالای تالار دوم قرار گرفته منتهی می شود و مسیر سمت راست سوراخ کوچکی است که می بایست به صورت نشسته از آن وارد تالار دوم شد. در این تالار نیز دو راه پیش روی داریم؛ مسیر سمت راست دهلیزی است که در دو طرف خود به دو اتاقک زیبا ختم می شود و مسیر سمت چپ با شیبی تند وارد تالار سوم که آخرین تالار غار است و با قطعه سنگی بزرگ به دو قسمت تقسیم شده است می شود. در این غار نخ کشی ضروری نیست ولی انجام آن اطمینان خاطری برای بازگشت است. در مجموع غار نباتی ندوشن در عین زیبایی غار بزرگ و دشواری نیست.
در غار نباتی، ستون های زیبا و بارگاه های طبیعی ایجاد شده است
غار شگفت انگیز نباتی با بلورهای نبات مانند و سفید رنگ، عروس غارهای استان یزد است که هنوز صدای چکه های آب را می توان در آن شنید و جزو غارهای فعال شناخته می شود که در آن غارزایی و رسوب گذاری با سرعتی بسیار کم در حال تداوم است.
به اعتقاد کارشناسان، وجود رطوبت داخل غار، چکیدن آب از قندیل ها، ترمیم قندیل های شکسته شده و وجود مواد آهکی داخل غار از نشانه های فعالیت غار نباتی یزد است.
پیشنهاد ویژه
چگونگی دسترسی به غار :از دو استان مختلف می توان به این غار دسترسی پیدا کرد که هر دوی این مسیر ها به ندوشن ختم می شوند.
1. استان یزد , میبد , ندوشن. که تمام مسیر آسفالت است.
2. استان اصفهان , اصفهان , اژیه , ورزنه , سورک و ندوشن.
در این مسیر که از کنار باتلاق گاوخونی عبور می کند از ورزنه تا سورک تقریبا 70 کیلومتر جاده خاکی است که البته برای ماشین های سواری نیز قابل تردد است و در مجموع از روستای ورزنه تا ندوشن 110 کیلومتر است.
غار شگفت انگیز نباتی، با بلورهای نبات مانند و سفید رنگ، عروس غارهای استان یزد است
بعد از رسیدن به ندوشن باید به سمت جنوب ندوشن طی طریق کرد, تا به روستای صدر آباد رسید , 8.6 کیلومتر بعد از روستای صدر آباد در همین جاده به بند خاکی صدر آباد میرسیم , 1.3 کیلومتر بعد از بند در سمت راست جاده ی خاکی که قابل تردد برای انواع سواری است قرار دارد که پس از طی 6.1 کیلومتر در این جاده ( بدین نحو که در مسیر, اول به آغل گوسفندان و سپس به مجموعه ی کوچکی از درختان بر می خوریم که بلافاصله بعد از آن به دو دوراهی می رسیم که در اولی سمت راست و در دومی سمت چپ را انتخاب می کنیم و جاده را در مسیری کوهستانی ادامه می دهیم ) به پای کوهی که غار در بالای آن قرار گرفته است می رسیم و با تقریبا نیم ساعت کوه پیمایی می توان به دهانه ی غار که 148 متر بالاتر از نقطه ی شروع کوه پیمایی است رسید. البته پیدا کردن دهانه ی غار بدونه بلد و یا GPS دشوار است.
قندیل های نبات مانند غار نباتی، آن را به غاری زیبا در استان یزد تبدیل کرده است
غار نباتی، جزو غارهای فعال شناخته می شود که در آن غارزایی و رسوب گذاری در حال تداوم است
منبع:makanbin.com
دور دنیا با یک کلیک
چشمه ی غربال بیز یکی از دیدنی های استان یزد نوروز 95 کجا بریم سفر؟ آب انبار شش بادگیر یزد سفر به شهر تاریخی یزد زندان اسکندر مقدونی یا مدرسهای کهن؟عکس اولین کولر تاریخ در ایران
کاهش چربی های دور کمر نیاز به کاهش مصرف کالری روزانه دارد
برخی انتخاب های غذایی هوشمند می تواند به طور خاص برای کاهش سایز کمر کمک کننده باشد.اما دو نکته دیگر ورزشی را هم باید در کنار نکات تغذیه ای برای کاهش سایز کمر رعایت کنیم.
داشتن دور کمر بدون چربی تنها جنبه زیبایی ندارد، بلکه جلوگیری کننده از بسیاری از شرایط و خطرات پزشکی از جمله چاقی، بیماری های قلبی، سندرم متابولیک و ... است. اگرچه اندازه طبیعی دور کمر به وسیله ژنتیک عمدتا تعیین می شود، ولی از طریق یک رژیم غذایی مناسب، رعایت برنامه های کاهش وزن و ترتیب دادن برنامه ورزشی استراتژیک، می توان تا حدود زیادی از خطر ابتلا به چاقی دور کمر کاست. خبر خوب این است که هر کسی با هر شکل اندامی قادر است مقادیری از چربی های اضافه دور کمر را کم کند.
برای تغییر رژیم غذایی آماده باشید
کاهش چربی های دور کمر نیاز به کاهش مصرف کالری روزانه دارد. ضمن این که برخی انتخاب های غذایی هوشمند می تواند به طور خاص برای کاهش سایز کمر کمک کننده باشد. برای مثال مطالعات نشان داده اند، افرادی که غلات کامل را علاوه بر 5 وعده میوه و سبزیجات، سه وعده لبنیات کم چرب، دو وعده گوشت بدون چربی اعم از ماهی ومرغ، به رژیم غذایی شان اضافه می کنند، بیشتر شاهد کاهش چربی شکم و کمر نسبت به کسانی هستند که از غلات تصفیه شده استفاده می کنند.
نکات تغذیه ای دیگر عبارتند از:
مصرف چربی های مناسب
بنا به تحقیقات، یک رژیم غذایی با چربی های ساده اشباع نشده مانند آووکادو، آجیل، دانه ها، سویا و شکلات، از انباشته شدن چربی در ناحیه کمر جلوگیری می کند.
اجتناب از چربی های ترانس
از خوردن چربی های ترانس که اغلب در مواد تهیه شده از روغن های هیدروژنه مانند مارگارین، کلوچه و بیسکوییت یافت می شود، اجتناب کنید. این مواد به افزایش چربی های دور کمر و شکم کمک می کند.
مصرف فیبر کافی
در رژیم غذایی خود از مواد فیبردار استفاده کنید. فیبرهای قابل حل مانند سیب، جو دوسر و گیلاس، سطح انسولین را پایین می آورند و منجر به افزایش سرعت سوختن چربی های دور کمر می شوند.
در نظر گرفتن صبحانه
مصرف صبحانه به طور متعادل یکی از بهترین کارهایی است که شما می توانید در برنامه کاهش وزن خود بگنجانید. چون باعث سوزاندن کالری بیشتر در طول روز می شود و شما را برای مدت طولانی سیر نگه می دارد. ترکیبی از غلات سبوس دار و نان کامل، تخم مرغ، میوه و شیر برای وعده صبحانه ضروری است.
نوشیدن آب قبل از صبحانه
این کار یک مانع برای بروز گرسنگی غیر قابل تحمل در طول روز است، چون شما را هیدراته نگه می دارد.
خوردن وعده های غذایی کوچکتر
وعده های غذایی کوچک تر و با فواصل زمانی کم به جای انتخاب وعده های غذایی بزرگ، یکی از رازهای کاهش وزن و کاهش دور کمر است. وعده های غذایی مکرر و کوچک باعث افزایش تحریک سوخت و ساز بدن، و احساس سیری طولانی مدت می شود.
اجتناب از گوشت های فراوری شده
برای کاهش وزن از مصرف گوشتهای فراوری شده که با نمک فراوان لود شده اند، پرهیز کنید. هنگام خرید محصولات لبنی نیز به برچسب بدون چربی روی آنها دقت کنید.
از تمرینات ورزشی مناسب کمک بگیرید
تمرینات هوازی و بدنسازی
تمرینات شدتی ایروبیک یا استقامتی را امتحان کنید که به شما کمک می کند طی دو ساعت اول بعد از تمرین، 50 تا 150 کالری دیگر هم بسوزانید. برای تمرینات هوازی خود از تمرینات ترکیبی با سرعت های مختلف و برای تمرینات اسقامتی و بدنسازی خود از چرخه های تمرینی استفاده کنید.
تمرین کردن با توپ
تمرین کردن روی توپ های مخصوص حفظ ثبات و تعادل حین تمرین، شما را وادار می کند که همه عضلات شکم و کمرتان را به کار بیندازید. پلانک یکی از بهترین حرکت هایی است که میتوانید با این توپها انجام دهید. در حالت پلانک قرار بگیرید، کف دست ها را روی زمین دقیقا پایین تر از شانه ها قرار دهید، پشتتان کاملا صاف باشد، شکم را سفت کنید، بدن کاملا در موازات زمین قرار گیرد، پاها به صورتی کشیده شوند که مچ به پایین آن روی توپ قرار گیرد. 30 تا 60 ثانیه به این حالت باقی بمانید. شکم را کاملا سفت کرده و بعد رها کنید.
از انجام تمرینات ورزشی لذت ببرید
ورزش کردن را به تدریج آغاز کرده و ادامه دهید. پیشنهاد می شود بجای انتخاب یک برنامه شدید ورزشی، تعدادی از تمرینات را انتخاب کرده و به دفعات کم در طی روز انجام دهید و به تدریج افزایش دهید.
در یک دفترچه یادداشت تمریناتی که انجام می دهید و روند پیشرفت خود را ثبت کنید. به این ترتیب هرگز از انجام این تمرینات احساس خستگی نخواهید کرد و به تدریج نتیجه مطلوب را در کمر و اندام خود خواهید دید!
شرایط مناسب و راحت را هنگام انجام تمرینات برای خود فراهم آورید. پوشیدن لباس مناسب، همراه داشتن بطری آب و یا حتی گوش دادن به یک موسیقی مناسب می توانند کمک کنند که تمرینات را با انگیزه و هیجان بیشتری انجام دهید.
یوگا را در برنامه ورزشی خود بگنجانید. یوگا در کاهش چربی های دور شکم و تقویت عضلات آن تمرین مناسبی است و خصوصا اگر به صورت دسته جمعی انجام گیرد هیجان و لذت بیشتری به همراه خواهد داشت.
تنفس هنگام ورزش را فراموش نکنید. بیشتر افراد حین ورزش کردن، برای داشتن تمرکز در انجام صحیح تمرینات، خصوصا تمریناتی که عضلات داخلی را درگیر می کنند، نفس کشیدن را فراموش می کنند و این منجر به سفتی بدن و خستگی زودرس می شود.
منبع: avayesalamat.ir
مردان مختلف خواسته های جنسی متفاوتی دارند
بعضی از زن ها، همه مردها را مثل هم دانسته و فکر می کنند خواسته های جنسی همه آن ها مانند هم است. بدون شک این تفکر اشتباه است. مردان مختلف خواسته های جنسی متفاوتی دارند.
چگونه خواسته های جنسی ام را به همسرم بگویم؟
اکثر آقایان خواسته هایی از همسرشان دارند که به هرعلت آنها را به زبان نمی آورند و به اصطلاح رودربایسی دارند، نیازهای جنسی در صورت برآورده نشدن باعث بی میلی طرف مقابل به رابطه جنسی می شود، بد نیست به برخی از این خواسته های جنسی آقایان توجه کنید.
انتقاد از خانم ها بسیار مشکل است
شما چگونه می توانید بدون ایجاد عکس العمل بدی در شریک جنسیتان، خواسته های جنسی خود را با او در میان بگذارید؟ هرچند این امر هرگز بطور کامل تحقق نمی یابد، ولی شما به کمک روان شناسی می توانید تقاضاهای جنسی خود را بدون جریحه دار کردن احساساتش، با وی مطرح کنید و یا این که از رفتار جنسی او انتقاد نمایید.
مردان از همسران خود چه خواسته جنسی دارند؟
در اینجا به برخی از شایعترین مشکلات مردها و راه برطرف کردن آن ها اشاره شده است:
1- پیش قدم نشدن زن برای رابطه جنسی
به او بگویید: من از این که همیشه شروع کننده هستم ناراحتم، اگر گاهی تو هم بسوی من بیایی و مرا تحریک کنی خیلی لذت می برم. یادتان باشد که هر بار که او این کار را انجام می دهد، عکس العمل خوبی از خود نشان بدهید.
2- بوی بد واژن
بدون آن که چیزی در مورد بوی بد واژن به او بگویید، با یکدیگر به حمام رفته و بدن او را بشویید. سپس از او بخواهید تا همین کار را برای شما انجام دهد. بعد از حمام او را بو کرده و بگویید از این تازگی و بوی خوب بدنش خیلی لذت می برید.
3- تنفر از بعضی رفتارهای جنسی
هیچوقت احساس نارضایتی خود از یک نوع رفتار جنسی خاص را بطور مستقیم بیان نکنید. یکبار در اتاق خواب جای خود را با هم عوض کنید و از او بخواهید تصور کند که جای شماست. حالا با انجام کارهایی که از آن لذت می برید و دوست دارید او برای شما انجام دهد، راهنماییش کنید. اگر این شیوه هم موثر واقع نشد خواهش خود را بطور غیرمستقیم با او در میان بگذارید.
بعضی از زن ها، همه مردها را مثل هم دانسته و فکر می کنند همه آن ها فقط از یک چیز لذت می برند. بدون شک این تفکر اشتباه است. بدون آن که با خشونت یا بی احترامی رفتار کنید، تقاضا های جنسی خود را به او بگویید تا چیزهای موردعلاقه شما را یاد بگیرد. برای اینکه ارتباط شما پایدار باقی بماند شما و شریک جنسیتان باید یکدیگر را از همه جنبه ها خوب بشناسید و رابطه جنسی یکی از جنبه های مهم شماست.
منبع: hidoctor.ir
دانستنیهای قبل و بعد از ازدواج
14 راه خراب کردن رابطه جنسی با همسرتان اشتیاق به همسر در زندگی زناشویی تحت تاثیر چه عواملی است؟ برقراری رابطه میان زوجین در شب عروسی دوران نامزدی، چرا و چگونه؟ روش تشخیص نشانه های عشق حقیقی عشق ممنوع را تجربه کنید! تا به حال به ییلاقی سفر کردهاید که آب از دل زمین بجوشد و بعد دوباره در زمین فرو رود؟ لذت خوابیدن در سکوت کوهپایه و بیدار شدن با صدای گنجشکها را تجربه کردهاید؟
تا به حال پای پیاده از محل سکونتتان تا دریاچه قدم زدهاید؟ در دشتهای بی پایان و سبز با گله اسبهای وحشی دویده و با گوسفندهای سفید شاخدار سلفی گرفتهاید؟ دشتهای شقایق و گلهای وحشی بهار و تابستان را لمس کردهاید؟ بوییدهاید؟نفس کشیدهاید درسبزی بیپایان دشت؟ و بعد دلتان بخواهد در آن دشت بیانتها بدوید؟... اینجا سوباتان است.
سوباتان جایی است که آب و ابر و کوه و زیبایی همه جمع است
سرزمین آب، آبادی، کوه، اسبهای وحشی و روستاییهای قدیمی. اینجا سوباتان است جایی که آب و ابر و کوه و زیبایی همه جمع است. بهشتی در ارتفاعات گیلان با دشتهایی وسیع و مراتعی سرسبز و در ههایی زیبا و بیانتها. روستایی بدون دکل برق و آنتنهای موبایل. بدون صدای ماشین،بوق، ترمز و گاز. اینجا سرزمین شگفتیهاست. با هم به آن قدم میگذاریم.
سوباتان کجاست؟
سوباتان در 20 کیلومتری غرب لیسار در نزدیکی تالش در استان گیلان واقع شده است. سوباتان از شمال به رودخانه لیسارمیرسد و از شرق با جنگلهای تالش هم مرز است. این منطقه از جنوب به ییلاقهای آسبومار جوکندان و از غرب به دریاچه نئور متصل است. سوباتان با ییلاقهای اردبیل 19 کیلومتر فاصله دارد.
این روستای تاریخی، محل سکونت خانوادههای لیساری است که فقط در بهار و تابستان میتوانند در آن جا بمانند از بس که زمستانهای سردی داشته و برف سنگین در این منطقه میبارد. سوباتان در ارتفاعی بین 1900 تا 2500 متر از سطح دریا قرار دارد برای همین زمستانهایش سرد و طاقتفرساست و حتی در تابستان هم میتوان لکههای برف را در ارتفاعات دید.
سوباتان در 20 کیلومتری غرب لیسار در نزدیکی تالش در استان گیلان واقع شده است.
خانههای چوبی هنوز نفس میکشند
به غیر از طبیعت بینظیر و کوههای سر به فلک کشیده و بوی سبزی و آبادی، اولین منظرهای که نظرها را به خود جلب میکند، خانههای چوبی است. خانههای چوبی سوباتان قسمت مهمیاز بخش سنتی و قدیمیسوباتان است.
این خانههای چوبی با سقفهای شیروانی از تکههای چوب قهوهای در تابستان هم گرما را در خود نگه میدارد و درون آن بسیار گرم است. این خانهها بیشتر از چوبهای جنگلی لیسار ساخته شده است و تنه اصلی آن از چوب بلوط است. خانههای قدیمیتر که هنوز سرپا هستند از خانهای چوبی جدید قویتر و مقاومتر به جا ماندهاند.
قدیمیها خانههایشان را با چوبهای بلوط میساختند و روی آن را با چوبهای نازکتری به نام «پلک» میپوشاندند و بعد داخل دیوارها را با کاهگل پر میکردند تا مثل یک عایق جلوی نفوذ سرما و گرما را بگیرد. خانههای قدیمی حتی پنجرههایشان هم چوبی است و با دو پاره تخته چوبی ساخته شدهاند. در کنار این خانههای چوبی اتاقکهای چوبی کوچکتری به نام «کوم» وجود دارد. کومها برای نگهداری از گاو و گوسفندها ساخته شدهاند.
سوباتان از شمال به رودخانه لیسارمیرسد و از شرق با جنگلهای تالش هم مرز است
چطور بروید؟
برای رسیدن به سوباتان قدیمیترین مسیر، جاده جنگلی لیسار به سوباتان است. البته قبل از رسیدن به لیسار از هر شهری که هستید باید به رشت برسید. این جاده بیشتر از طرف گردشگران حرفهای استقبال میشود.
اما اگر حرفهای نیستید و کودک زیر هفت سال همراهتان است، این جاده را انتخاب نکنید. از رشت به هشت پر بروید و از هشت پر به سمت جاده اقاولر. البته در هشت پر باید خودروهای شخصیتان را جایی پارک کنید و با نیسانهای محلی به سمت سوباتان رفته و در بازار محلی آن پیاده شوید.
اگر میخواهید ازاردبیل به سوباتان برسید اول باید به اردبیل بروید و بعد از آنجا به خلخال و سپس جاده نئور. اگر اهل پیادهروی هستید میتوانید با پیادهروی 10 ساعته و استراحتهای کوتاه بین راه به سوباتان برسید. برای سفر با اتوبوس باید از تهران به آستارا و از آنجا به هشت پر بروید و بقیه ماجرا.
اگر میخواهید ازاردبیل به سوباتان برسید اول باید به اردبیل بروید و بعد از آنجا به خلخال و سپس جاده نئور
چی بخورید؟
اگر از روستا به سمت آبشار بروید یک بازار محلی سر راهتان میبینید که در رستورانها با میز و صندلیهایی که از چوب درختان جنگلی ساخته شده، سالهاست به مهمانان و گردشگران سرویس میدهند. در این رستورانها میتوانید این غذاهای محلی را سفارش بدهید. البته اگر در روستا خانه بگیرید میزبان شما هم میتواند این غذاها رابرایتان آماده کند.
سوجا دیلَه
غذایی که با گوشت پر چرب گوسفند پخته میشود . گوشت گوسفند را ریز ریز و در مخلوطی از روغن و کره سرخ میکنند. بعد کمیماست روی آن میریزند و روی حرارت ملایم میگذارند تا جا بیفتد.
سوجا دیلَه یکی از غذاهای محلی سوباتان است
کباب بره
مهمترین غذای مردم سوباتان کباب بره است. روبهروی در ورودی همه رستورانها یک گوسفند آویزان است. جلوی چشم مشتری از هر بخشی از گوسفند که دلشان بخواهد گوشت میبرند و همان جا به سیخ میکشند و کباب میکنند.
مهمترین غذای مردم سوباتان کباب بره است
پِندیرَه ویسوج یا پنیر سرخ کرده
این غذا با پنیر تازه درست میشود. در فصل بهار پنیر تازه را در آب پنیر میجوشانند تا کمیسفت شود و هنگام برش دادن خرد نشود . بعد از اینکه کمیسفت شد آن را به ضخامت یک سانتی متر برش میدهند و در روغن محلی سرخ میکنند و روی برنج میریزند .
پنیر سرخ کرده یکی از غذاهای مخصوص سوباتان است
گوزِلی بریان یا بره بریان
غذای مخصوص مهمانیها و جشنهای رسمیمردم سوباتان این غذاست. برای طبخ گوزلی بریان، یک عدد بره کوچک را بطور کامل تمیز میکنند و در مقدار کمیآب میپزند. سپس شکم آن را از مغز گردو و سبزیجات محلی و ادویه پر میکنند.
قورتماج
این غذا از شیر تازه گوسفند درست میشود و بیشتر چوپانان آن را پخت میکنند و به تازگی پایش به رستورانهای محلی هم رسیده است. برای پخت این غذا، ابتدا آتشی درست میکنند و سپس چند قطعه سنگ تمیز از چشمه بر میدارند و در آتش میگذارند تا کاملا سرخ شود . شیر گوسفند را در کاسه مسی میریزند و سپس سنگهای سرخ شده در آتش را داخل کاسه شیر میاندازند. شیر کاملا میجوشد و حالت ژله ای پیدا میکند. این غذا را با نان محلی میخورند.
سیرجینَه
صبحانه مخصوص سوباتانیهاست. برای پخت این صبحانه دلچسب آرد برنج را در مقداری شیر میریزند و هم میزنند و سپس چند عدد تخم مرغ داخل آن میریزند و با کمی شکر و زردچوبه دوباره هم میزنند و آن را در ماهیتابهای که روغنش داغ شده، سرخ میکنند .
سیرجینَه، صبحانه مخصوص سوباتانیهاست
جِزلِق
دنبه گوسفند را خرد میکنند . پس از داغ کردن و جوشاندن دنبه ، روغن آن کاملا جدا میشود و تکه های کوچک دنبه ته ظرف میماند که ترد و بسیار خوشمزه است که به آن جزلق میگویند . جزلق را با نان و برنج میخورند.
دریاچه نئور،مانده از دوران باستان
دریاچه نئوردر غرب ییلاق سوباتان و در ارتفاعات قرار گرفته است. نئور مرتفع ترین دریاچه یخچالی بازمانده از دوران باستان است. نئور در زبان اوستایی به معنای دریاچه است و همین موضوع ثابت میکند قدمت این دریاچه به قبل از اسلام برمیگردد. اگر اهل ماهیگیری هستید در این دریاچه که 2500 متر بالاتر از سطح دریاست ، میتوانید قزل آلاهای منحصر به فردی پیدا کنید که به قزلآلای رنگین کمانی معروف است.
این دریاچه حدود 420 هکتار است و عمق متوسط آن به سه الی هشت متر میرسد. آب دریاچه در پنج ماه از سال به قطر 80 سانتیمتر یخ میزند. دریاچه نئور بزرگترین دریاچه آب شیرین دائمی منطقه است. برای رسیدن به دریاچه نئو از سوباتان حدود 20 کیلومتر باید پیاده روی کنید. اگر این مسیر برایتان سخت است باید از نیسانهای محلی کمک بگیرید.
دریاچه نئوردر غرب ییلاق سوباتان و در ارتفاعات قرار گرفته است
آبشار وِرَزان
این آبشار در روستای ورزان در شمال غربی سوباتان واقع شده و فاصله آن تا روستا حدود چهار کیلومتر است. آب رودخانه ورزان از شاخههای اصلی رودخانه لیسار است که از چشمههای ییلاقها سرچشمه گرفته و در مسیرش هنگام ریزش از صخرههای عظیم ورزان، آبشاری حدود 30 متر ایجاد میکند. مسیر پیاده روی تا آبشار ورزان اصلا سخت نیست و با پیادهروی ساده و مشاهده دشتهای اطراف میتوانید زیبایی آبشار را از نزدیک ببینید.
آبشار وِرَزان در روستای ورزان در شمال غربی سوباتان واقع شده است
پارک جنگلی آلچالق
تا به حال بوتههای آلوچه را از نزدیک دیدهاید؟ اینجا سرزمین آلوچههای بوتهای است که آلچالق نامیده میشود. قسمت غرب جنگلهای لیسار روی تپههای کم ارتفاع و پوشیده از چمن بوتههای آلوچه است. به دلیل سرمای بیش از حد هوا و بادهای تند درختان آلوچه رشد قدی نمیکنند و به صورت بوته و درختچههای کوتاه شکل میگیرند. مردم محلی این روستا و بعضی از گردشگران از آلوچهها برای غذا و البته رب و لواشک استفاده میکنند.
فصل رسیدن این آلوچهها همیشه چند نفری را میبینید که با ظرفهایی که دردست دارند مشغول چیدن آلوچه هستند. در این منطقه همچنین میتوانید در ماههای آخر تابستان قارچهای سفید ویژهای پیدا کنید. اواخر تابستان آب و هوای سوباتان سرد میشود و نمنم باران و مه و شبنم زمین را مرطوب میکند تا با اولین تابش خورشید قارچهای سفید از زمین بیرون بیایند.
همزمان با طلوع آفتاب سرو کله این قارچ ها هم از دل خاک پیدا میشود. قارچها بیشتر در محل قدیمیآغلهای دامداران رشد میکنند. البته برای چیدن این قارچها باید از افراد محلی کمک بگیرید که خدای نکرده قارچ سمیرا به جای قارچ سالم از زمین نچینید. حواستان به رنگهای غیر طبیعی قارچها باشد هر رنگ غیرطبیعی باید از طرف افراد محلی و با تجربه تایید شود.
پارک جنگلی آلچالق در ضلع شرقی سوباتان واقع شده است
محلههای اطراف سوباتان
ماجرای سفر به روستای سوباتان به همینجا ختم نمیشود. این منطقه ملحقات زیادی دارد که میتوانید علاوه بر لذت بردن از منطقه سوباتان،سری هم به محلههای اطراف آن بزنید.
قلعه بین یوردی: در این محله اهالی قلعه بین لیسار زندگی میکنند که حدود 70 خانوار هستند. شغل اغلب آنها دامداری است.
مِیلَه بُلاغی: اینجا محله سکونت قوم تختهای لیسار و اهالی داوان است. حدود 50 خانوار دراین مکان سرسبز زندگی میکنند که تعداد آنها در فصل تابستان بیشتر هم میشود.
بازار: اشتباه نکنید،منظورمان بازار روز نیست. این منطقه هم یکی از محلههای سوباتان است. اکثر اهالی سوباتان در این محله سکونت دارند و این محل به ساکنین روستای خاصی از لیسار اختصاص ندارد. حدود 300 خانوار در این شهرک ییلاقی زندگی میکنند.
کَلَمَر: روستایی در دره پایین دست قلعه بین یوردی است. اهالی آن قشلاقنشین هستند و محل سکونت بیش از20 خانوار از دامداران لیساری در این مکان است .
گزنههونی: اهالی این محله از قوم شاندرمن هستند. تا چند سال پیش تعدادی از دامداران بهصورت دائمی در آنجا زندگی میکردند. درگزنه هونی بیش از 50 خانوار کنار هم زندگی میکنند .
هُونییَش: در این محله خانوادههایی از دامداران لیساری و اهالی لیسار محله اول و دوم و حجت محله و سوست زندگی میکنند . تعدادی از دامداران هنوز هم بهصورت دائمیدر این محل زندگی میکنند .
ماهار – علی حیدر: آخرین روستای شمال غربی سوباتان و مرز بین ییلاقهای لیسار و خطبه سرا،این منطقه است. در این محل جمعی از هره دشتی ها ، خصوصا طایفه آقاجانیها سکونت دارند. در این روستا و در مسیر بزرگترین شاخه رودخانه لیسار آبشار زیبایی قرار دارد که کمتر شناخته شده است. بهدلیل نبودن راه مناسب از سوباتان به ماهار، زیبایی این آبشار آن طور که باید مورد توجه قرار نگرفته است.
برون بالا و پایین: دو روستای جنگلی که پنج کیلومتر با سوباتان فاصله دارند به نامهای برون بالا و پایین هستند. راه لیسار به سوباتان از بین این دو روستا میگذرد. ساکنان این دو روستا دائمیهستند و زمستانها را هم در آنجا میگذرانند. روستاییهای این منطقه، مدرسه و مسجد هم دارند.
قلعه سلسال مقابل قلعه خشک
این قلعه تاریخی در پاییندست سوباتان واقع شده و تنها اثر تاریخی - معماری در این محل است. قلعه خشک که قلعهای سرسبز است در جهت مخالف قلعه سلسال بدون وجود چشمههای جوشان قرار دارد که به آن اقامتگاه بزرگان نیز میگویند. قلعه سلسال را لیسار هم مینامند. سلسال در لغت به معنی آب خنک و خوشگوار است.
در قدیم در ساخت قلعهها، آب و آب انبار همیشه به عنوان یک موضوع مهم بود به همین دلیل به نظر میرسد نامگذاری این قلعه به سلسال با نظریه ای درباره حمل آب بسیار خنک و خوشگوار این قلعه از طریق لولههای سفالین (تنبوشه) به آب انبار مرتبط باشد.
قلعه سلسال، در پاییندست سوباتان واقع شده است
قوری دره،گورستان هفت هزار ساله
گورهای بزرگ سنگی قدمت سوباتان را به پنج الی هفت هزار سال پیش میرساند. وجود گورهای کلان سنگی در منطقه قوری دره سوباتان این واقعیت را اثبات میکند که تاریخ تمدن سوباتان به قبل از اسلام برمیگردد. یکی دیگر از آثار تاریخی سوباتان قبرستان زیری در سه کیلومتری شرق این منطقه است که قدمت این منطقه را به تاریخ قبل از اسلام میرساند .
گورهای بزرگ سنگی قدمت سوباتان را به پنج الی هفت هزار سال پیش میرساند
نانواییهای سیار و زنانه
در سوباتان چند نوع نان محلی میتوانید پیدا کنید. اگر با دقت به اطراف نگاه کنید کنار خانههای چوبی یا چادرهای دامداران زنانی را میبینید که پای بساط نان پزی نشسته اند و نان میپزند. این نانها عطر و طعم خاصی دارد که نباید خوردن آن را از دست بدهید. اگر امکانش را داشته باشید، به همراه آوردن این نان برای مصرف شخصی و حتی سوغاتی پیشنهاد میشود.
سوجانون
نوع خاصی نان در سوباتان پخته میشود که خاص بودن آن به دلیل شیوه پخت آن است. به این ترتیب که برای پختن این نان پس از داغ شدن ساج، چونههای خمیر را که قبلا آماده شده با وردنه روی تخته مخصوص خمیرگیری به شکل دایره در آورده و آن را روی ساج میگذارند. این شیوه نانپختن از شیوه زندگی عشایری الگوبرداری شده است.
نوع خاصی نان در سوباتان پخته میشود که خاص بودن آن به دلیل شیوه پخت آن است
کومبَه
کومبه، نام دیگر یکی از نانهای محلی منطقه سوباتان است. برای درست کردن این نان، خمیر را چانه و آن را پهن میکنند. سپس خمیر را روی خاکستر داغ آتش میگذارند و روی آن راهم با خاکستر داغ میپوشانند. نان از دو طرف بالا و پایین پخته و سرخ میشود و پس از پختن با پارچه تمیزی خاکسترهای آن را پاک و با روغن محلی روی آن را چرب میکنند و با شیر یا چای میخورند.
گیاهان دارویی در دشتهای سوباتان
وقتی در دشت یا پای کوه یا حتی قله آن قدم میزنید آنچه میتوان لذت پیادهروی شما را کامل کند،عطر گلهایی است که بینتان پیچیده و هوش از سرتان میپراند. این گیاهان علاوه بر اینکه عطر بینظیری دارند از نظر دارویی نیز کاربردهای بیشماری دارند. با این گیاهان آشنا شوید.
یارپوز یا پونه: فقط کافی است به کناره جویهای آب در سوباتان توجه کنید. همهجا میتوانید بوتههای پونه را پیدا کنید. مردم سوباتان پونه را همراه ماست، ترشی، سالاد و میوههای محلی مصرف میکنند. همیشه به خصوص در فصل بهار و تابستان میتوانید زنان و دختران روستایی را ببینید که کنار جوی آب مشغول چیدن پونه هستند.
بالدِرقان یا گُلپَر: این گیاه یکی از مشهورترین گیاهان دارویی سوباتان است و در اکثر روستاهای اطراف خصوصاً «کَلَمَر» و «گنجخانه» میروید. گلپر یکی از منابع درآمد روستاییان این منطقه است. سالانه بیش از 50 تن دانه گلپر از سوباتان به بازارها ی استانهای مجاور فرستاده میشود
بومادران : به تراس خانههای روستایی قدم بگذارید تا بوی این گل را حس کنید. به این گیاه علف هزار برگ نیز میگویند مردم سوباتان از بو مادران برای درمان بواسیر و تب استفاده میکنند. بعضی از روستاییهای این منطقه در زمینهای روبه روی خانههایشان، بومادران میکارند تا کمک خرجشان باشد.
گیاهان دارویی زیادی در دشتهای سوباتان وجو دارد
شقایق: این گیاه اوایل خرداد در سوباتان می شکفد. روستاییها معتقدند شیره این گل خودرو خاصیت درمانی دارد.
گزنه : گیاهی با برگهایی پوشیده از خار گزنده که فقط کافی است با سطح پوست تماس پیدا کند و باعث سوزش و خارش شدید شود. سوباتانیها از گزنه هم استفاده دارویی کرده و هم با آن غذا میپزند. گزنه را خرد و مثل سبزی پلو «گزنه پلو» درست میکنند و با ماهی شور و کره محلی میخورند .
چمنزار بیدَه پِشت
این جا بام سوباتان است. تصور کنید چمنزاری وسیع در ارتفاع؛ جایی که به راحتی میتوانید کل منطقه را زیر نظر بگیرید. این دشت آنقدر وسعت دارد که هواپیماهای کوچک میتوانند در آن فرود بیایند و محل مناسبی برای برگزاری جشنهای بومی و ورزشهای محلی است. این چمنزار وسیع و بینظیر حوضچه کوچک آبی هم دارد که با جمع شدن آبهای سطحی درست شده است. چمنزار بیده پشت همیشه چراگاه گوسفندان و محل دویدن اسبهای وحشی است.
منبع: 6o7.hamshahrilinks.org
دور دنیا با یک کلیک
جایی شبیه رویا در ایران! (+عکس) روستاهای شگفت انگیز برای مسافرت بهاری